entar za štitnu žlijezdu banja luka

COVID-19: Informacije i preporuke za pacijente sa bolestima štitne žlijezde

Prema dosadašnjim podacima pacijenti oboljeli oolesti štitne žlijezde nisu u povećanom riziku od razvijanja bolesti COVID 19. Savjet je da se nastavi sa redovnom, svakodnevnom terapijom.

Još uvijek nema podataka o povećanom riziku oboljevanja pacijenata koji se liječe od Hašimotove i Grejvsove bolesti. Međutim, na osnovu povezanosti drugih autoimunih bolesti (npr.

Reumatoidni artritis) i COVID 19 a s obzirom da je kod tih pacijentat poremećen imuni odgovor, smatra se da imaju nizak do srednji nivo rizika.

Pacijenti koji u sklopu terapije karcinoma štitne žlijezde uzimaju grupu lijekova inhibori tirozin kinaze, kao i pacijenti kod koji su u zadnjih 6 mjeseci primili radiojod su u grupi povišenog rizika.

Trudnice koje liječe bolesti štitne žlijezde se savjetuju da u dogovoru sa svojim ljekarom koriguju dozu terapije i da je redovno uzimaju. Savjet je da što manje izlaze iz kuće.

Pacijenti koji primaju kortikosteroidnu terapiju u sklopu liječenja subakutnog tireoiditisa i Grejvsove oftalmopatije su u grupi visokog rizika.

Preporučuje se odgađanje svih operacija štitne žlijezde koje nisu hitne.

Pacijenti koji su na tireosupresivnoj terapiji (PTU, metimazol, karbimazol…) se savjetuju da u dogovoru sa svojim ljekarom periodično kontrolišu diferencijalnu krvnu sliku.